Barion Pixel

5 dolog, amitől feleslegesen félsz a fogorvosnál!

Számtalanszor halljuk ezt a szót: „Félek!”

Ilyenkor mindegyikünknek az az első, hogy végignéz magán és ezt gondoljuk: Most komolyan?! Tőlem?! 😀

Ezt ilyenkor egy kicsit személyes sértésnek is vesszük, mivel egy nagyon közvetlen, nyitott és (reményeink szerint) kedves embernek tartjuk magunkat.

Utána aztán rájövünk, hogy ezt az emberek igazából nem is láthatják, mivel tetőtől talpig be vagyunk öltözve. És máris elérkeztünk az első ponthoz:

1. Első benyomás – a ruha

Mit lát a páciens? Fehér lábbeli, fehér zokni, fehér nadrág, fehér felső, erre egy fehér overall, egy műtős sapka, kezeinken ijesztő gumikesztyű, és hogy tényleg semmi se látszódjon belőlünk,arcunkat maszk és plexi takarja. Szóval ha még a mosolyunkkal egy kicsit kedvesebbnek is tudnánk tűnni, semmi nem látszik belőle.

Miért van mindezekre szükség? Egyszerű. Azért, hogy minden szép tiszta legyen.

 • A fehér színű felületeken minden egyből meglátszik, így ez a leghigiénikusabb.
 • Ezért az a sok réteg is, hogy minél kevesebb legyen a kapcsolat a páciens az orvos és a következő páciens között.
 • A kesztyű használata is nagyon fontos!
  Szerintünk senki sem örülne neki, ha puszta kézzel nyúlnának bele a szájába. Főleg ha néhány perce még egy másik szájában dolgozott és hát elkerülhetetlenül nyálas lett. (…és azért ez nekünk orvosoknak is jobb érzés 😛 )

Természetesen azért igyekszünk néhanapján valami színessel feldobni az öltözékünket. 🙂

2. Felszerelés

A visszajelzések alapján sokaknak az az érzése, hogy egy kínzó-kamrába érkezett, mikor belép a rendelőbe.. Nekünk ez teljesen megszokott látvány, viszont az egyik nap megpróbáltunk mi is másképp tekinteni a dolgokra… és .. hát … igen. A terem közepén egy szék vallató lámpával, a kis asztalon különféle műszerek, fogók. Nem is beszélve a fúrókról, amelyekből vagy 100 darab van felsorakoztatva, persze úgy, hogy a lehető legjobban látszódjon a hegyes vége. Ezekkel még a legféltettebb titkaidat is ki lehet szedni belőled. ( Amúgy a James Bondban is hasonlókat használnak!? 😛 )

Tényleg ijesztőnek tűnhet, pedig nem azok. Inkább attól kellene félni, ha nem lennének! Ezek mind azért vannak, hogy Neked a legjobb, leggyorsabb és személyre szabott szolgáltatást nyújthassuk.

 • A szék egy speciális szék, amivel fel-le lehet „liftezni”, így az orvos a lehető legjobb testhelyzetbe tud dönteni, hogy jó rálátása legyen a fogra.
  Te is azt szeretnéd, hogy a kezelés a legjobban menjen, ugye?
 • Az erős lámpa nélkül esélytelen lenne belátni a fogaid  és a szád eldugott szegleteibe.
  Képzeld el milyen lenne, ha sötétben tapogatóznánk. Az nem sokkal ijesztőbb?
 • Igen, van néhány műszer az biztos, de mivel a legtöbb dologra a kezelés közben derül fény, ezért igyekszünk mindenre felkészülni. Kipakolunk mindent, aminek van esélye, hogy kellhet és azzal jobb munkát tudunk végezni. Nem is feltétlenül használunk mindent, ami ki lesz készítve.
  Te sem szeretnéd, hogy minden egyes műszerért külön el kéne küldeni az asszisztenst és megvárni, amíg megkeresi és odahozza?!
 • A különféle fúrók nélkül esélytelen lenne jó munkát végezni, lényegében nem is lehet. A legnagyobb variancia a fúrófejek között van. Ahány különféle probléma és különféle alakú fog van, csoda, hogy csak ennyi féle fúrófejet teszünk ki. Tömésekhez, csiszolásához, pótlások megigazításához, gyökérkezeléshez, csapozáshoz, polírozásához és még számos más lépéshez, művelethez mind különféle típusú, felületű és erősségű fúrófej kell. Ezek vannak szépen felsorakoztatva, így könnyen és gyorsan lehet őket megtalálni.

  A méretük is félelmetes lehet, viszont nem szabad elfelejteni, hogy kb. a fele a kézidarabban (az az eszköz, ami a meghajtást biztosítja) van rögzítve. Ja és még egy fontos dolog. A legtöbb műszernek csak a végét használjuk, szóval az első néhány milliméterét.

3. Illatok, szagok

Tonnányi fertőtlenítő szert használunk nap, mint nap. És ebből különféléket és folyamatosan. Minden cég igyekszik kellemes illatú terméket a piacra dobni, de ez nem mindig sikerül nekik, mivel természetesen a hatékonyság az első. Emellett még számos anyagot használunk, a fogak fertőtlenítéséhez, tisztításához is. Különféle esetekre különféle ragasztók, gyógyszerek, lenyomatanyagok vannak. Ezek összesen egy szagkavalkádot alkotnak. Azonban ezekre mind szükség van a megfelelő higiéniához és a kezelések elvégzéséhez.

De a szuri előtti érzéstelenítő gélnek szuper epres illata van!!

4. Ízek

Ugyanez a helyzet az ízekkel. Az összes anyag, amit használunk a fájdalom megelőzésére, enyhítésére és a probléma megoldására szolgálnak. Például az érzéstelenítő injekció, ami a szervezetbe kerül nem tartalmazhat felesleges összetevőket, hogy jobb ízű legyen, így elég keserű tud lenni, viszont a szuri helyének elzsibbasztásához használt felületi érzéstelenítők számos ízben kaphatók: a pinacoladatól a málnásig. A jódos készítmények jód ízűek, és egyes jó erős gyógyszerek kifejezetten kellemetlenek tudnak lenni, akár még csíphetnek is. Mi mégis jó szívvel használjuk, mivel szükségesek és Neked ezek által csak sokkal jobb lesz. Gyakran az hatóanyag erősségével lesz egyre erősebb, intenzívebb szagú és ízű az anyag.

Ha választhatnál, hogy elviselsz egy kis keserű ízt vagy inkább a fájdalmat, egyértelmű, hogy a keserű a jobb, ugye?!

5. Hangok

A fúrók fülsüketítő visítása tényleg kellemetlen. Már mi, fogorvosok is sokszor fohászkodtunk, hogy találjanak már ki valamit, hogy ne legyen ilyen kellemetlen és hangos ez a készülék… de még nincs olyan. A magas hangokat az iszonyat gyors forgás okozza. Nem tudom kinek mi segít, de ha elképzeljük, hogy így lehetőségünk van rá, hogy csak tized millimétereket vegyünk el a fogból, csak onnan, ahonnan szükséges és kontrollált munkát tudunk végezni, már nem is olyan félelmetes. Így már csak egy hangos műszer lesz.

A másik dolog, aminek idegesítő a hangja, az a nyálszívó. Persze ez is fusztráló lehet, de talán még kellemesebb, mint a fúró. Nekünk viszont nagyon nagy segítség, hogy el tudjuk szívni a felesleges nyálat és vizet. Így gyorsabban végzünk, mintha 2 percenként öblíteni kellene.

Ha valakit nagyon zavar, a legjobb, ha hoz magával egy fülhallgatót és a kedvenc lejátszási listáját. Ebben nincs semmi ciki, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

+1. A fájdalom

A fogorvosnál a legrettegettebb dolog a fájdalom. Manapság viszont mindent megteszünk, hogy a kezelés fájdalommentes legyen!

Nagyon jó anyagok vannak, melyek gyorsan hatnak, akár néhány perc alatt  is elérhető a fájdalom tompítása. Hatásuk hosszú ideig tart, így a kezelés alatt nyugodtak lehetünk.

A szuri is egy nagyon utált dolog. Nagyon sok embernek rossz tapasztalata van a régmúltból. Ha azonban a szuri beadása előtt érzéstelenítő sprayt vagy zselét használunk, a szúrás szinte nem is érezhető. Emellett egy vékony tűnek az alkalmazásával pedig nem is érződik fájdalom.

Ami a legfontosabb, hogy merjünk szólni az orvosunknak! Mindenki más, más a probléma, más a fájdalomküszöb, ezért mindenkinek a fájdalomérzetét külön kell mérlegelni. Ha egy szuri nem volt elég, lehet, hogy kell még egy vagy még kettő, semmi probléma nincs ezzel. A lényeg, hogy ne legyen kellemetlen élmény a kezelés.

A dolgok 99%-a a Te javadat szolgálja, neked szeretnénk vele jobb, gyorsabb, effektívebb, fájdalommentesebb, precízebb szolgáltatást nyújtani. A maradék 1% pedig a mi kényelmünket szolgálja, ami viszont szintén Neked jó, mert egy jókedvű fogorvos mindig jobb munkát végez. Ha mindezt szem előtt tartod, lehet elviselhetőbbek lesznek ezek a kellemetlenségek és csökken a félelmed.

Ha nem akarsz lemaradni legújabb bejegyzéseinkről, iratkozz fel hírlevelünkre az oldal alján és mi szólunk, ha felkerült egy újabb téma!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Nyilatkozat*
Hírlevél feliratkozás

Kosár tartalma