Barion Pixel

Hogyan ellenőrizhetjük fogaink épségét otthon? – 5 tipp, ami segíthet!

A következőkben pár hasznos tippel szolgálunk, melyek segítségével Te magad is megfigyelheted a fogaid állapotát. Különböző érzékszerveink és néhány nagyon hasznos és könnyen elérhető eszköz segíti majd ezt a folyamatot.

Látás

A látásunkra ezúton is hagyatkozhatunk. Érdemes vizslatnunk magunkat a tükörben, hogy mindent rendben találunk-e. Ha nagyra nyitjuk a szánkat, akkor gyönyörűen elénk tárul fogaink rágófelszíne. Érdemes minden irányból kellően megvizsgálni, hogy nincsenek e elváltozások, elszíneződések, lepedék a fogaink felszínén. Az íny és a fogaink találkozásánál az ínyünk egészséges rózsaszínes árnyalatú vagy inkább gyulladt pirosba, bordóba hajlik-e? Ezek fontos jelek.

Manapság már a drogériákban lehet kapni fogászati tükröt, amivel fogaink azon részét is megnézhetjük, amit hagyományos úton, nehézkes elérni: pl. a leghátsó fogak hátulsó felszínét.

Tapintás

A tapintás is lényeges mozzanat és itt nem feltétlen arra célzunk, hogy a kezünkkel nyúlunk a szánkba és ujjbeggyel tapogatjuk a felszínt, hanem arra, hogy a nyelvünkkel mit tapogatunk le. Érzünk-e valahol például olyan repedéseket, göröngyöket, éles széleket, puklikat, amik korábban nem így érződtek? Érdes felszínek fogkőre, az éles felszínek fogtörésre, szuvasodásra utalhatnak. A lepedék is jól érezhető a nyelvünkkel, főleg ha egész nap nem mostunk fogat.

Fontos, hogy ha valamiért mégis a kezünkkel kell a szánkba nyúlni, alaposan mossunk kezet előtte és akár fertőtlenítsük is le.

Ízlelés

Az ízlelésünk is jó támpont lehet. Ha például állandó rossz ízt érzünk a szánkban, könnyen meglehet, hogy gyulladás vagy egy bent ragadt, bomló ételmaradék okozza. A szuvasodás is gyakran ilyen következményekkel jár, mivel a kialakult lyuk nem tisztítható megfelelően.

Szaglás

A szaglásunk, vagy éppenséggel mások szaglása szintén sokatmondó lehet számunkra. Hogyha úgy érezzük magunkon vagy a másikon, hogy valami nem odaillő kellemetlen lehelet árad a szájból. Természetesen ezeket mások felé a legnagyobb tapintattal szóvá tehetjük, mert sok esetben nem érzi az a fél, akinél a probléma felmerül. Nagyon sokszor a nyelv tisztítása elmarad és ez okozza a problémát, vagy éppen egy erősen szuvasodó fog, vagy beszorult ételmaradék a ludas.

Fogselymezési rutinunk közben az erős kellemetlen szag iránymutató lehet, melyik területen alakulhatott ki a probléma.

Plakkfestő

Az utolsó tipp pedig egy csodás technika, ami arra mutat rá, hogy melyik területen tisztítjuk elégtelenül a fogainkat. Ez pedig nem más, mint a plakkfestő tabletta használata. A benne lévő színezék képes megfesteni a lepedéket, ami a fogon maradt. A lepedék miatt alakulhat ki fogkő, ínygyulladás vagy szuvasodás, így fontos, hogy minél jobban eltávolítsuk a fogunkról.

Csekkold le Te is a fogmosási technikád alaposságát Ellenőrző csomagunkkal, mely tartalmazza a plakkfestő tablettákat, egy részletes leírást a használatukról, valamint egy ábrát, amin bejelölheted a kényes területeket. Ezen a linken tudod megrendelni: https://www.infinitysmile.hu/ajanlat/ellenorzo-csomag/.

FONTOS! Ezek a technikák nem helyettesítik az évenkénti fogorvosi vizsgálatot, viszont ha hamarabb észrevesszük a problémát, könnyebb kezelni. Nem szabad megijedni és egyből a legrosszabbra gondolni. Ha valami gyanúsat látsz, keresd fel fogorvosod, aki pontosan meg fogja tudni állapítani, hogy valóban gond van-e vagy sem.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy fordítson nagyobb hangsúlyt a megelőzésre! 🙂

Ha nem akarsz lemaradni legújabb bejegyzéseinkről, iratkozz fel hírlevelünkre az oldal alján és mi szólunk, ha felkerült egy újabb téma.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*
Nyilatkozat*
Hírlevél feliratkozás

Kosár tartalma